Jdi na obsah Jdi na menu
 

- VÝLET ZA J. FOGLAREM -

Jednodenní poznávací výlet v Praze byl naplánován na sobotu 13.4. 2019. Sešli jsme se v 10 hod. na Václavském náměstí u koně. Zúčastnilo se devět členů Taxmen Clubu a přijeli i dva kamarádi z Ostašova u Třebíče.
Procházku Prahou jsme zahájili pietní vzpomínkou na hrdiny národního odboje v kryptě kostela sv. Cyrila a Metoděje v Resslově ulici. Pak již jsme se ubírali po pražských stopách Jaroslava Foglara - Jestřába. Vzpomněli jsme na místo jeho narození v roce 1907 v Benátské ulici, krátký pobyt v Předlicích v Ústí nad Labem a Poděbradech.
V letech 1914 - 1978 bydlel se svojí maminkou v Korunní ulici č. 16 (dříve Wilhelma Piecka). Zde je umístěna pamětní deska, která byla první zastávkou našeho výletu za Jaroslavem Foglarem.
Další zastávkou byl Vinohradský hřbitov, kde byl v roce 1999 Jaroslav Foglar pochován. Věnovali jsme na místě tichou vzpomínku a zapálil svíčky za Taxmen Club i kamarády z Moravy. Následoval přesun na Žižkov a vzpomínka u pamětní desky v Kříšťanově ulici č. 18, kde Jaroslav Foglar prožil poslední léta života od r. 1978. Prošli jsme přes Žižkovské schody, které bylo možné vidět jak v kresleném seriálu Rychlých šípů, tak v dalších filmových záběrech. Pod schody jsme ukončili poznávací výlet v žižkovské restauraci „U Dudáka“ se zaslouženým občerstvením. U Dudáka účastníky akce navštívil Jaroslav Čvančara, šéf Taxmenů a člen Foglarova oddílu Pražská dvojka v letech 1960 - 1968. Jarda se 4x účastnil i Foglarových táborů na Slovensku pod Kriváněm, které Jestřáb organizoval od roku 1949.
Turistická a poznávací akce přinesla účastníkům nové informace o životě legendárního Jestřába. Těšíme se na setkání při dalších společných akcích naplánovaných na jaro 2019 a na 9. výroční oheň Taxmen Clubu pořádaný společně s kamarády z Ostašova 30. 8. - 1.9. 2019 v oblasti České Kanady u Nové Bystřice.
                                                                                                                                       Bobby

jaroslav-foglar.jpg